Provjeri stanje domene prije registracije

Sve je veći broj internetskih stranica dostupan posjetiteljima, a samim time i sve veći broj domena. One predstavljaju vezu između web stranica i posjetitelja, odnosno one su ono što posjetitelji upisuju u svoj internetski preglednik kako bi ih otvorili. Problem koji sve češće muči one koji žele postaviti web stranice ne internet je pronalazak slobodne domene, odnosno one koju već netko prije njih nije registrirao. Upravo to je jedan od uvjeta mogućnosti registracije.

No, postoje brojne neovisne stranice koje nude mogućnost provjere pa je možda najbolje da prije nego krenete s izradom web stranice, provjerite i registrirate domenu, ako je slobodna.

Jednostavno provjeri domenu putem tvrtki za registraciju

Provjeri domenu putem brojnih tvrtki koje ujedno nude i mogućnost registracije. Proces je vrlo jednostavan. Upiši željeni naziv i ekstenziju i već za par sekundi ćeš imati rezultat, koji može biti:

  • Pozitivan – domena je slobodna i može se nastaviti s procesom registracije
  • Negativan – domena je zauzeta i ne može se registrirati

U slučaju negativnog rezultata, sustav će vam predložiti neke alternativne nazive koje možete uzeti u obzir ili možete krenuti ispočetka s novim nazivom.

Neovisne web stranice za provjeru domena

Na internetu postoje i brojne neovisne stranice koje nude da besplatno provjerite stanje neke domene. Primjerice, na web stranici whois.net možete vrlo brzo i jednostavno provjeriti domenu. Ako je ona zauzeta, dobit ćeš i još neke korisne podatke oko osobe ili tvrtke koja ju je registrirala. Ponekad je moguće i da se s vlasnikom neke domene dogovorite oko eventualne prodaje ili iznajmljivanja, ako je on ne koristi.

Razmisli o promjeni ekstenziji

Želiš da se tvoje web stranice nalaze iza naziva mojatrgovina.com. Provjera domene se opravi putem neke web stranice kako bi utvrdio je li ona slobodna. Ako si dobio negativan rezultat, još uvijek možeš zadržati taj naziv, ali uz promjenu ekstenzije. Primjerice, možda možeš registrirati mojatrgovina.net, mojatrgovina.info ili nešto slično. Naime, domena se ne može registrirati samo ako je netko već ranije registrirao onu potpuno istog naziva i ekstenzije. 

Stoga, ako baš nije toliko bitno da imate određenu ekstenziju, pokušajte pronaći neku alternativu jer ćete tako moći i dalje ostaviti prvobitni naziv. Primjerice, planirate li svoje usluge ponuditi samo na području Republike Hrvatske, možda je puno bolji izbor hr ekstenzija pomoću koju će posjetitelji odmah znati što mogu očekivati. 

You may also like...